18 Eylül 2012 Salı

mmmmm :) biber dolmam,yaprak sarmam

Severek yaptığım çalışmalardan birkaçı daha.Görelim







Fincanda Kek Deneyimi...

Malzemelerimiz

-2 yımırta:)
-1 su bardağı şeker
-1 su bardağı süt
-3/4 su bardağı sıvıyağ
-4 kaşık kakao
-kabartma tozu
-vanilya
-aldığı kadar un

Eveeeeeeeet.Tepsiler kalıplar yetmedi keki fincanda üstelik fırında bile değil tencerede yapmaya karar verdik.

Öncelikle bildiğimiz kek tariflerinde olduğu gibi önce yumurtaları mikserde çırpıyoruz,şekeri ekliyoruz.Şeker eriyene kadar çırpmaya devam.Sonra sırayla diğer malzemeleri karıştırıyoruz.Dikkat etmemiz gereken sütün ve yumurtanın oda sıcaklığında olması ve kabartma tozunu una karıştırarak ilave etmemiz. Unu da bi zahmet :) elersek mikemmel olur.

Kullandığımız fincanlar nescafe fincanları... Fincanların içlerini oda sıcaklığında beklettiğimiz margarinle güzelce yağlıyoruz.Üstüne de un serpiyoruz un fazlasını alıyoruz.Diğer yandan pişirme işlemini yapacağımız tencereye yarısından daha az su koyuyoruz.Yağlayıp unladığımız fincanlara yarısına kadar kek hamurunda koyuyoruz.Ve doldurma işlemini bitirdikten sonra fincanları tencereye yerleştiriyoruz.Tencerenin kapağı mutlaka kapanmak zorunda. Ona göre bir tencere seçmemiz gerekiyor.
 
Tencereye koyduğumuz su fincanların yarısına kadar gelmeli.Daha fazla olursa finacanın içine su kaçabilir ve herşeyi mahvedebilir.Ocağı su kaynayana kadar açık konuma,su kaynadıktan sonra kısık konuma getiriyoruz.Ve kısık olarak pişiyor.
 
 
Kapağı ilk 15-20 dk açmamaya özen gösteriyoruz.Daha sonra kapaktaki su damlacıklarını arada bir bez veya havlu yardımıyla silebiliriz.Hemen silip kapatmamız lazım.

 
Piştiğini kürdan yardımıyla anlayabiliriz.Kesinlikle kuruma ihtimali olmayan,elektrik harcamadan pişen browni kıvamında bir kek elde etmiş oluyoruz.Ben çok beğendim.Umarım siz de beğenirsiniz.

 
Üzerini hindistan cevizi,çikolata sosu veya krem şanti ile süsleyebilirsiniz.Bu ilk yaptığım zamanki fotoğraflar.O yüzden sade halini görüyorsunuz.


Afiyet bal şeker olsun...

yoğurtlu kabak salatası

Çok sevdiğim hatta en sevdiğim mutfak sanatçısı Oktay Ustadan öğrendiğim kabak salatası değişik bir deneyim yaşatıyor bize.Kabak salatası pek damak tadımın alışken olduğu bir şey değildi.Sayesinde denemiş ve ağzımın tadını şenlendirmiş oldum.


 
 
Öncelikle kabakları rendenin kalın yerinde rendeliyoruz güzelce.Sonra azcık sıvıyağda hafifçe kavuruyoruz.Sonra sarımsaklı yoğurt yapıyoruz.Rendeleyip kavurduğumuz kabaklarla buluşturup içine benim gibi seviyorsanız dereotu doğruyoruz minnak minnak:) 5 dk da hazır.Afiyet olsun :)

közlenmiş kırmızı biberler


Siz de benim gibi közlenmiş kırmızı biber seviyorsanız aileniz ve misafirlerinize sofranız lezzetli bir meze olara sunmak için çabucak yapabilirsiniz.Ayrıca kırmızı biber çok faydalı bir besin kaynağı biliyorsunuzdur.
-Vücuttaki iltihaplanmaların iyileşmesinde etkilidir.
-Damar tıkanıklıklarını açar.
-İştah açıcı özelliğe sahiptir.
-Akciğerlerdeki aşırı salgıyı azaltır vesaire...

Hamile bir bayan olarak bebişime de faydalı olacak ümidiyle ara ara yapıyorum.Vücudumuzun içindeki faydalı göremeyiz belki ama ben iştah açıcı etkisine çok fena inanıyorum:)



Oldukça basit yapımı.Salçalık tatlı kırmızı biberleri ocakta veya fırında közleyip kabuklarını soyuyoruz.ve istediğimiz kalınlıkta doğruyoruz.Çekirdeklerini temizlemek istediğinize bağlı.Ben mutlaka bir faydası vardır düşüncesiyle tamamen atmadım çekirdeklerini.Közleyip doğradığınız biberleri bi kavanoza koyup içine isteğe göre sarımsak,ayçiçek veya zeytinyağı, bir miktar tuz koyarak kapağını kaynatarak sıkıca kapatıp konserve gibi bir süre saklayabilirsiniz.Hemen yemek içinde kavanoza koymadan yukarda geçen malzemelerle hazırlayabilirsiniz.Ama aromalarını çekmesi için bir süre bi kapta bekletmek daha mantıklın bence.Afiyet olsun.

kestane severler...

Ufff. Ne zaman olsa yerim herhalde.Yemesi ve pişirmesine bayıldığım kestaneler fotoğraflarıma da yansıdı tabisi:) Hem lezzetli ,hem doyurucu,hem faydalı.Pişerken tipi bile bi ayrı güzel...


Aman Allahım ! Sıçrayan yağım bile bi anlamlı bakıyo:D

 
İnanılmaz ama gerçek.Yemek yaparken sakarlığımdan mütevellit sıçrayan ya resmen gülüyor.Paylaşmak istedim:)

evde yaptığım saçmasapan yastık süslemelerim:)

 
 
 
Valla nasıl olduğunu bende anlamadım bi gün öyle sakin sakin otururken kendimi bunlarla uğraşırken buldum.O gün çok sıkılmışım demek ki.


Evde ufak tefek perdelik kumaşlar vardı,iğne iplik kutumu da yanıma alınca durdurulamaz bir şekillendirme aşkı oluştu ve hatıra olarak evimde ve bloğumda yerini almış oldu:)




evde tasarruf nasıl yapılır?

merhaba öncelikle tasarruf yapmak sadece bütçeyi etkileyen mali kavram değil,dinimizce de israftan bizi uzaklaştıran yegane unsurdan bir tanesidir.dişlerimizi fırçalarken diğer yandan boşuna akan sular sadece faturamızı değil bizim iktisatçı vasfımızı da etkiler.su aktıkça kabaran sadece faturamız değil,gerçekten ihtiyacımız olmadığı halde ülkemizin su kaynaklarını fütursuzca harcamak ve dinimizce müsrif olmaktır. Bir bardak soğuk suyu içemediğimiz anlar,sular kesildiğinde elimizde kalan az miktar suyu nasıl kullandığımız ve sıcaklıkla/susuzlukla boğuşan afrika ülkelerindeki insanlar aklımıza gelirse zannımca çok daha düzgün harcamalar yapabiliriz. Peki evde tasarrufu kafamıza koyduktan sonra neler yaparak amacımıza ulaşmış oluruz :

-Öncelikle dişlerimizi fırçalarken dişlerimizi ve fırçamızı ıslatıp,üzerine yeterli miktarda diş macunu sürdükten sonra musluğu fırçalama işlemi bitene kadar kapalı tutmamız hayrımıza:)

-Bulaşık makinası su ve elektirk tasarrufunda daha iyi durumda tabi ama bulaşıklarımızı makinaya yerleştirmeden önce mutlaka soğuk suyla abartmadan:) sudan geçirmeliyiz.

-Bulaşık ve çamaşır makinasını aşırı dolu veya yarı dolu çalıştırmamalıyız. Özellikle çamaşır makinanızı aşırı dolu tıka basa bir halde çalıştırmak makinanın ömrünü kısaltır.Herşey de olduğu gibi aşırıya kaçmıyoruz.

-Bulaşık veya çamaşır makinası çalışırken diğer yerlerde aşırı su kullanmamaya özen gösterebiliriz.Çamaşır makinası için 40 derece,bulaşık makinası için 60 derece yeterlidir.Zira enerjinin büyük miktarı zaten suyu ısıtma ve çamaşır kurutma esnasında gerçekleşir.

- Çamaşır makinamız için gereksiz kurutma ayarları çamaşırları yıpratır, dolayısıyla bütçeyi de yıpratır.

-Şahsi fikrim beyazlar ve renkliler için temizliğine güvendiğiniz (beyazları tam beyazlatacak,renklileri soldurmadan temizleyecek türden) deterjan markası tayin edin kendinize.kampanyada gördüğünüz zamanlarda deterjanınız bitmese de abartmadan:) alabiliriz.

-Beyaz eşyalarınızı alırken A+ enerji tasarruflu olması işinizi kolaylaştıracaktır.

-Gelelim ütüye... Bir çok ev hanımı ütü yapmaktan pek haz etmez.Özellikle yaz aylarında ütü masasının başında sıcak basmaları geçirmeniz erkeklerin anlattığınızda anlamayacağı,abarttığınızı sandığı ama %100 doğru bir olaydır:) Ütünüzü iyi bir marka alın öncelikle.Neden ki.Şundan mütevellit oluyor ki iyi marka ütünüz kısa sürede kırışık açtığından defalarca sürterek kas gücü,elektrik harcamak zorunda kalmayacaksınız.Benim ütüm Philips GC4870.Kendisine bayılıyorum kesinlikle.Ütüyü daha fazla çileye dönüştürmüyor.Nevresim ütülerken 4 kat üstünde ütülesem bile sonuç gayet iyi.İyi ki almışım:)

-Ütü de diğer önemli husus gereğinden fazla ısıda kullanmayın.Kıyafetlerinizi mahvetmesine müsaade etmeyin yani.

-İçinde su bırakmayın işiniz bitince. Kullandığınız su mümkünse kireç oranı olabildiğince düşük bir su olsun.Ütünüzü seviyor, ömrünü kısaltmak istemiyorsanız ve yeni bir ütüye para harcamak istemiyorsanız işe yarar bi bilgi olacaktır.

-Veee...Ütüyle işimiz bitmeden bi süre önce ütünün fişini çekebiliriz.Kalan sıcaklık bize yeterli olacaktır.

-Saç kurutma makinesine gelince ben kendisini kullanmayı hiç sevmesemde acil durumlarda ciddi katkı sağlıyor kendisi.Saçlarımı elektriklendiriyor bu yüzden mecbur kalmadan kullanmıyorum ben. Ama kullanırken de saçlarımızı öncelikle havluyla bir miktar kurulayıp daha sonra saç kurutma makinesi ile kurutma işlemi yapmamız daha yerinde olacak.Bu arada saç kurutma makinesinin 10 dk çalışması 60 wattlık bir ampulun 3 saat yanması ile aynı elektiriği harcıyor.Dipnot olsun:)

Aklıma geldikçe ya da yeni bir bilgi aldığımda devam etmek üzere...

17 Eylül 2012 Pazartesi

insan vav şeklinde doğar...

Duasız üşürmüş yürekler bil!
Sana bir dua eden olsun,
Seninde bir dua ettiğin!.
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır
karanlıklarını aydınlatan,
...
sana ummadık Kapılar açan..
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır,
seni böyle ayakta tutan!

♥ Hz Mevlana ♥
Okul ,iş vs.derken sonunda ev hanımı olarak kariyerindeki jübilesini yapmış biri olarak evdeki can sıkıntım ve çok sevdiğim bir arkadaşımında sebebiyle blog açmaya karar vermiş bulunmaktayım.tabi bunun içinde beğendiğim veya beğenmediğim tecrübelerimin fotoğrafını çekme merakımda etkili oldu desem yeridir:) ne zaman bir ilginç ayrıntı görsem karmakarışık çantamdan fotoğraf makinası alelacele çıkarılır ve titretmeden:D çekilir ve itinayla çocuk gibi ona buna gösterme merakımız da yok mu insanı çıldırtır derecede...