18 Eylül 2012 Salı

evde tasarruf nasıl yapılır?

merhaba öncelikle tasarruf yapmak sadece bütçeyi etkileyen mali kavram değil,dinimizce de israftan bizi uzaklaştıran yegane unsurdan bir tanesidir.dişlerimizi fırçalarken diğer yandan boşuna akan sular sadece faturamızı değil bizim iktisatçı vasfımızı da etkiler.su aktıkça kabaran sadece faturamız değil,gerçekten ihtiyacımız olmadığı halde ülkemizin su kaynaklarını fütursuzca harcamak ve dinimizce müsrif olmaktır. Bir bardak soğuk suyu içemediğimiz anlar,sular kesildiğinde elimizde kalan az miktar suyu nasıl kullandığımız ve sıcaklıkla/susuzlukla boğuşan afrika ülkelerindeki insanlar aklımıza gelirse zannımca çok daha düzgün harcamalar yapabiliriz. Peki evde tasarrufu kafamıza koyduktan sonra neler yaparak amacımıza ulaşmış oluruz :

-Öncelikle dişlerimizi fırçalarken dişlerimizi ve fırçamızı ıslatıp,üzerine yeterli miktarda diş macunu sürdükten sonra musluğu fırçalama işlemi bitene kadar kapalı tutmamız hayrımıza:)

-Bulaşık makinası su ve elektirk tasarrufunda daha iyi durumda tabi ama bulaşıklarımızı makinaya yerleştirmeden önce mutlaka soğuk suyla abartmadan:) sudan geçirmeliyiz.

-Bulaşık ve çamaşır makinasını aşırı dolu veya yarı dolu çalıştırmamalıyız. Özellikle çamaşır makinanızı aşırı dolu tıka basa bir halde çalıştırmak makinanın ömrünü kısaltır.Herşey de olduğu gibi aşırıya kaçmıyoruz.

-Bulaşık veya çamaşır makinası çalışırken diğer yerlerde aşırı su kullanmamaya özen gösterebiliriz.Çamaşır makinası için 40 derece,bulaşık makinası için 60 derece yeterlidir.Zira enerjinin büyük miktarı zaten suyu ısıtma ve çamaşır kurutma esnasında gerçekleşir.

- Çamaşır makinamız için gereksiz kurutma ayarları çamaşırları yıpratır, dolayısıyla bütçeyi de yıpratır.

-Şahsi fikrim beyazlar ve renkliler için temizliğine güvendiğiniz (beyazları tam beyazlatacak,renklileri soldurmadan temizleyecek türden) deterjan markası tayin edin kendinize.kampanyada gördüğünüz zamanlarda deterjanınız bitmese de abartmadan:) alabiliriz.

-Beyaz eşyalarınızı alırken A+ enerji tasarruflu olması işinizi kolaylaştıracaktır.

-Gelelim ütüye... Bir çok ev hanımı ütü yapmaktan pek haz etmez.Özellikle yaz aylarında ütü masasının başında sıcak basmaları geçirmeniz erkeklerin anlattığınızda anlamayacağı,abarttığınızı sandığı ama %100 doğru bir olaydır:) Ütünüzü iyi bir marka alın öncelikle.Neden ki.Şundan mütevellit oluyor ki iyi marka ütünüz kısa sürede kırışık açtığından defalarca sürterek kas gücü,elektrik harcamak zorunda kalmayacaksınız.Benim ütüm Philips GC4870.Kendisine bayılıyorum kesinlikle.Ütüyü daha fazla çileye dönüştürmüyor.Nevresim ütülerken 4 kat üstünde ütülesem bile sonuç gayet iyi.İyi ki almışım:)

-Ütü de diğer önemli husus gereğinden fazla ısıda kullanmayın.Kıyafetlerinizi mahvetmesine müsaade etmeyin yani.

-İçinde su bırakmayın işiniz bitince. Kullandığınız su mümkünse kireç oranı olabildiğince düşük bir su olsun.Ütünüzü seviyor, ömrünü kısaltmak istemiyorsanız ve yeni bir ütüye para harcamak istemiyorsanız işe yarar bi bilgi olacaktır.

-Veee...Ütüyle işimiz bitmeden bi süre önce ütünün fişini çekebiliriz.Kalan sıcaklık bize yeterli olacaktır.

-Saç kurutma makinesine gelince ben kendisini kullanmayı hiç sevmesemde acil durumlarda ciddi katkı sağlıyor kendisi.Saçlarımı elektriklendiriyor bu yüzden mecbur kalmadan kullanmıyorum ben. Ama kullanırken de saçlarımızı öncelikle havluyla bir miktar kurulayıp daha sonra saç kurutma makinesi ile kurutma işlemi yapmamız daha yerinde olacak.Bu arada saç kurutma makinesinin 10 dk çalışması 60 wattlık bir ampulun 3 saat yanması ile aynı elektiriği harcıyor.Dipnot olsun:)

Aklıma geldikçe ya da yeni bir bilgi aldığımda devam etmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder